Drsný bikros a romantická muzika? A jde to k sobě!

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
1 Minuta čtení
1 Minuta čtení

Z diváckého pohledu nemohou mít Evropské hry víc adrenalinový konec. V posledních dnech soutěží se totiž budou rozdávat i medaile v BMX. A to je – lidově řečeno – mazec. Ten, kdo bikros dosud neviděl, bude překvapen, jak dramatickou a atraktivní podívanou nabízí.

BMX, ač mladý sport, už má své místo na programu olympijských her, na nichž se poprvé představil v roce 2008 v Pekingu. V rámci Evropy mají jezdci největší zázemí v Holandsku, Anglii anebo Francii. „Francouzi sem přijeli v nejsilnější možné sestavě,“ hodnotil cestou z tréninku Jan Švub, kterého k cyklistice přivedl v pěti letech strýc.

Momentálně nejlepší český rider se věnuje BMX nejen jako závodník, ale i jako trenér mládeže. „Přál bych si nějaký úspěch hlavně kvůli dětem, aby viděly, že někdo jako já může obstát na mezinárodních závodech. Měly by pak do ježdění větší chuť, bavilo by je to víc,“ říká pětadvacetiletý jezdec z Bikrosklubu Řepy a pro páteční Time Trial jízdy – chcete-li kvalifikace – si vybírá na pokyn organizátorů dvě písničky: „Style“ od Taylor Swift a Haddawayovu „What is love“. „Všichni si tu naporoučí nějakou pořádně tvrdou muziku, tak jsem si řekl, že tohle by mohl být fajn fór,“ směje se bloňďatý sympaťák.

Trenér René Živný a další dvě členky českého BMX týmu Aneta Hladíková a Romana Labounková mezitím hodnotí v únoru vytvořenou trať na jihu Baku: „Jak se to sype pod nohama, tak je to pomalý. Ale jinak dobrá trať.“ „Celou noc budeme kropit a ráno válcovat. Přes den v tomhle horku kropit nemůžeme, bylo by z toho máslíčko,“ dodává kritickým okem traťový komisař Jan Sýkora.

líbil se ti článek?