Medicínské zajištění českých sportovců: služba 24 hodin denně

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Špičkové výkony vyžadují špičkovou péči. Odpovídá tomu i zdravotnické zázemí Českého olympijského týmu na Evropských hrách v Baku. O naše sportovce se starají čtyři lékaři a pět fyzioterapeutů. Sportovci mají k dispozici odpovídající péči nejenom v prostorech, které obývá český tým, ale také na poliklinice situované přímo v olympijské vesnici. Šéflékařem našich sportovců je Jiří Neumann, který stejnou roli zastává i u reprezentace českých atletů.

NAŠE ROLE

Zajišťujeme čtyřiadvacetihodinové zabezpečení celé výpravy. Ordinaci máme otevřenou od sedmi od rána do půlnoci, pak máme pohotovost. U vybraných závodů či zápasů jsme přímo na sportovišti.

ADMINISTRATIVA

Všichni lékaři, co jsou v Baku, museli požádat u ázerbájdžánského ministerstva zdravotnictví o oficiální povolení pracovat zde po dobu Evropských her. Stejně tak jsme si museli nechat schválit přístroje a všechny léky, co jsme s sebou přivezli.

PŘÍPRAVA PŘED AKCÍ

Vždy musíme vyhodnotit rizika, která mohou na místě hrozit, hygienické i epidemiologické. Baku není žádná džungle. Doporučovali jsme tedy standardní věci – očkování proti hepatitidě A i B. Vyžádali jsme si i stanovisko našeho ministerstva zdravotnictví, které potvrdilo, že nehrozí nic závažného. Vše jsme detailně probrali i s organizátory na tzv. „medical meetingu“ těsně před zahájením her.

STATISTIKA

K 24. 6. evidujeme přibližně 200 zákroků. Řešili jsme běžné věci – bolesti v krku, počínající virózy, průjmy či bolesti břicha. U jednoho ze sportovců jsme zaznamenali komplikovanou angínu. Jeden z členů doprovodu se při sportu zranil na bérci, a kvůli komplikovanému hojení musel odletět dřív domů. Nejvážnější zranění utrpěla cyklistka Zuzana Neckářová, která si zlomila klíční kost.

MEDICÍNSKÉ ZAJIŠTĚNÍ VE VESNICI A NA SPORTOVIŠTÍCH

Čeští doktoři mají ordinace přímo v budově české mise. Ve vesnici je také perfektně vybavená dvoupatrová poliklinika. K dispozici jsou praktický lékař, očař, ORL, sonografie, zubař, fyzioterapeut či bazénky s ledem.

Je zde také lékárna, na začátku her jsme zde nafasovali antivirotika na komplikované opary pro jednoho z členů výpravy. Pro těžké případy je možné využít čtyřlůžkové oddělení srovnatelné s improvizovanou jednotkou intenzivní péče. Například pro stavy dehydratace či kolapsy. Magnetická rezonance a CT jsou v nedaleké nemocnici, deset minut jízdy. Na sportovištích je vždy místní lékařský tým a připravené sanity.

SPORTOVCI

Jací jsou pacienti? Úplně jiná kategorie. Naším úkolem je jim pomoci, ale stává se, že očekávají rychlejší hojení, což je proti přírodě. Zlomená noha se holt léčí šest týdnů, a ne dva dny. Takže hledáme kompromis. Je to i psychologie, nejenom povzbuzujeme, ale někdy musíme i zatáhnout za brzdu.

Na snímku judista Lukáš Krpálek v péči našich fyzioterapeutů.


ČECH V MEZINÁRODNÍM TÝMU

V mezinárodním týmu organizátorů Evropských her působí i jeden český zástupce - lékař Jaroslav Větvička je šéfem sekce terapeutických výjimek.

MEDICÍNSKÉ ZABEZPEČNÍ ČESKÉHO OLYMPIJSKÉHO TÝMU NA EVROPSKÝCH HRÁCH

  • MUDr. Jiří Neumann, šéflékař (na snímku)
  • MUDr. Robert Válka, lékař
  • MUDr. Vladimír Heinz, lékař
  • MUDr. Michal Říha, lékař
  • David Vrbický, ved. fyzioterapeut
  • Iva Hnátová, fyzioterapeutka
  • Lucie Machová, fyzioterapeutka
  • Pavla Merendová, fyzioterapeutka
  • Petr Vlášek, fyzioterapeut

líbil se ti článek?