Martin Doktor: Baku? Jako na olympiádě

Evropské hry 2015
Evropské hry 2015
2 Minuty čtení
2 Minuty čtení

Dvě olympijské zlaté z vody z Atlanty, jedna bronzová ze břehu v Londýně. Někdejší rychlostní kanoista Martin Doktor zná sport z obou stran. Nyní šéfuje české olympijské misi. Po olympiádě v Soči vedl naše reprezentanty i v Baku. Kdo jiný by měl tedy zhodnotit Evropské hry.

O MEDAILÍCH

Odhadoval jsem, že jich budeme mít sedm až dvanáct. Takže jsme na spodní hranici. Ale můžeme být spokojení. Nevěděli jsme, co čekat, jaká bude konkurence. Mohli jsme určitě získat víc medailí, ale na druhou stranu, máme tři brambory a řadu umístění do osmého místa. Odjíždíme se vztyčenou hlavou. Mám radost z toho, že rok před Riem vezeme úspěchy z olympijských disciplín – z juda, rychlostní kanoistiky, BMX, silniční cyklistiky, plážového volejbalu a stolního tenisu. (Kompletní výsledky do 16. místa.)

O SERVISU ČESKÝM SPORTOVCŮM

Přivezli jsme velký medicínský tým. Doktoři i fyzioterapeuti měli hodně práce a zhostili se jí bezchybně. Věřím, že to sportovci ocenili. Stejně jako na Evropských olympijských festivalech mládeže, i tady jsme se snažili poskytovat servis jako na olympiádě. Aby se sportovci naučili pracovat profesionálně a starat se o své tělo.

O PARTĚ

Sportovci žijí běžně ve svém uzavřeném světě. Ale tady se poznají navzájem, poznají jiné disciplíny - to je jedinečné. Skupiny sportovců se v Baku střídaly a nebyli tady stejní lidé na začátku jako na konci. Ale vždycky byla skvělá týmová atmosféra. Sportovci si fandili navzájem a udělali mnohdy jedinečnou atmosféru pro své kolegy. Příkladem je judo nebo BMX, kde jsme získali medaile.

O SOCIÁLNÍCH SÍTÍCH

Je skvělé, jakou reklamu dělají českému sportu. Sportovci sociální sítě intenzivně používali. O výkonech našich reprezentantů a o hrách se tak dozvědělo obrovské množství lidí. Například plavci – to bylo něco neuvěřitelného, zapojili do toho rodiče, kamarády, známé.

O FORMÁTU HER

Téměř vše bylo jako na velké olympiádě. Pro sportovce, kteří nebyli nikdy na podobné akci, to musela být neuvěřitelná zkušenost. Nedovedu si představit, že bych v juniorech mohl jet na soutěž takového typu, v podstatě na olympijské hry. Ázerbájdžán se pořadatelství zhostil zodpovědně, vzali sem tým z Londýna, hry byly perfektně připravené.

O BUDOUCNOSTI

Pro nás by bylo samozřejmě jednodušší, kdyby se hry konaly někde ve střední Evropě. Ale je to ekonomicky velmi náročná záležitost. Musíme si prostě uvědomit, že podobné podniky se konají tam, kde na ně jsou peníze, taková je realita. Ale věřím, že je to životaschopný projekt. Doufám, že v roce 2019 uvidíme atletiku i plavání na nejvyšší výkonnostní úrovni. A že se zapojí i mezinárodní federace, jejichž sporty tu nebyly vůbec – třeba veslování. Například judo tu mělo zároveň mistrovství Evropy a byl to jeden z vrcholů her.

líbil se ti článek?